Tigra - účetnictví, personal outsource, software
účetnictví a daňové poradenství účetnictví a daňové poradenství
personal outsourcing personal outsourcing
vývoj software vývoj software

Otcovská a ošetřovné - překážka v práci nebo odpracovaná doba?

29. 5. 2018

Zaměstnanci i zaměstnavatelé se v letošním roce musí vypořádat s novinkami mezi nemocenskými dávkami. Konkrétně se jedná o otcovskou poporodní péči a dlouhodobé ošetřovné. Jaké jsou dopady těchto nových dávek na mzdové účetnictví?

Jedná se o překážky v práci?

Dlouhodobá péče začne platit od 1. června 2018. V tomto případě se jedná o překážku v práci na straně zaměstnance. Zaměstnavatel uvolnění nemusí vyhovět, musí všem prokázat, že mu v tom brání závažné provozní důvody. Naopak nepřítomnosti zaměstnance z důvodu pracovní neschopnosti, mateřské či rodičovské dovolené musí zaměstnavatel omluvit vždy.

Otcovská poporodní péče mezi překážky v práci zařazena nebyla. Otec-zaměstnanec si na příslušné OSSZ zažádá o nemocenskou dávku buď během čerpání sedmidenní rodičovské dovolené nebo neplaceného volna.

Vyhazov v průběhu čerpání

Podle doplněného § 53 zákoníku práce není možné, aby zaměstnavatel dal výpověď zaměstnanci, který se souhlasem zaměstnavatele poskytuje dlouhodobou péči dítěti mladšímu 10 let nebo jinému členu domácnosti podle zákona o nemocenském pojištění.

Jelikož otcovská poporodní péče není překážkou v zaměstnání, může zaměstnanec dostat výpověď, pokud bude čerpat neplacené volno. Nemůže ji ovšem dostat, pokud nastoupí na sedmidenní rodičovskou dovolenou.

Návrat do práce

Zaměstnanec, který se vrací po dlouhodobém ošetřování schváleném zaměstnavatelem, se nemusí bát návratu do zaměstnání. Zaměstnavatel mu totiž musí držet stejné místo. V případě, že místo je zrušeno, musí jej zařadit podle pracovní smlouvy.

Otec vracející se z otcovské, kterou čerpal v rámci neplaceného volna, musí být zařazen podle pracovní smlouvy.

Započítávají se dávky do odpracované doby?

Dlouhodobá péče se bude považovat jako výkon práce. Pokud bude otcovská čerpaná v rámci rodičovské dovolené, i tato dávka bude brána jako výkon práce. V případě neplaceného volna se logicky o odpracovanou dobu nejedná.

Čerpání těchto dávek se projeví i ve vyplňování evidenčních důchodových listů. 

« zpět

RYCHLÝ KONTAKT:

NOVINKY:

Plnění programového prohlášení - co už je rozpracované?

27. 10. 2018 Součástí programového prohlášení vlády byla například úprava DPH, změny v dani z příjmu nebo změny v systému důchodů. Jaké změny jsou již schválené, rozpracované a na kter…

Zálohy na zdravotní a sociální pojištění rekordně vzrostou

23. 10. 2018 Jako každý rok dojde od ledna k úpravě minimální výše záloh na zdravotní a sociální pojištění pro OSVČ. V důsledku výrazného růstu průměrné mzdy bude toto navýšen…

Archiv novinek »

© 2021 TIGRA s.r.o