Tigra - účetnictví, personal outsource, software
účetnictví a daňové poradenství účetnictví a daňové poradenství
personal outsourcing personal outsourcing
vývoj software vývoj software

Klíčové body koaliční smlouvy ANO a ČSSD

22. 5. 2018

Vyjednávání o nové vládě se opět posunula. Zástupci ANO a ČSSD se shodli na programovém prohlášení.

Vyšší důchody

Změny by se měli dotknout všech, kteří pobírají jakýkoli důchod. Základní výměra důchodu by se totiž měla zvednout na 10 % průměrné mzdy. Zachována by pak byla valorizace důchodu závislá na růstu mezd a cen. Lidé nad 85 let by pak měli dostat k důchodu dalších 1.000 Kč.

Různý odchod do důchodu

Měla by také být sestavena odborná důchodová komise, která by stanovila dřívější odchod do důchodu ve fyzicky náročných profesích. Důraz při tvorbě nového systému bude kladený na srozumitelnost a finanční zajištěnost.

Vyšší rodičovský příspěvek

Již několik let se výše rodičovského příspěvku drží na 220.000 Kč. Programové prohlášení plánuje navýšit příspěvek na 300.000 Kč. V plánu je také zachování a další podpora rodin s dětmi prostřednictvím daňových slev.

Revize sociálních dávek

Dojde k vyhodnocení změn v poskytování sociálních dávek. V případě potřeby budou navrženy změny v systému. Cílem je postupně snížit závislost některých občanů na sociálních dávkách.

Zamezení chudoby

V České republice je v poslední době rekordně nízká nezaměstnanost. Cílem je tento stav uchovat a zlepšit finanční situaci lidí,kteří se pohybují na hranici chudoby.

Konec superhrubé mzdy

Hojně diskutovaný je také plánovaný konec superhrubé mzdy. Místo ní by se odvádělo 19 % ze mzdy hrubé. Solidární daň by pak dosahovala 23 % z hrubé mzdy.

Konec karenční doby

Nemocenská by měla být proplácena opět od prvního dne neschopnosti a to 60 % z hrubého vyměřovacího základu. Způsob, jakým bude novinka kompenzována zaměstnavatelům, ještě není jasný.

Zachování koruny

Koalice nemá v plánu usilovat o zavedení eura. Česká měnová politika na tento krok není zatím připravena. Po přijetí by mohlo dojít k poklesu hodnoty naspořených financí. Vyjednávání v rámci Evropské Unie však bude pokračovat.

Změn je plánováno ještě víc. Například předvídatelný růst minimální mzdy nebo zvýšení platu státním zaměstnancům. Jaké změny se opravdu uskuteční a zda vláda získá důvěru ukážou následující měsíce.

Změní se fakt, že z mezd Čechů jsou strhávány jedny z nejvyšších odvodů ze zemí OECD?

« zpět

RYCHLÝ KONTAKT:

NOVINKY:

Plnění programového prohlášení - co už je rozpracované?

27. 10. 2018 Součástí programového prohlášení vlády byla například úprava DPH, změny v dani z příjmu nebo změny v systému důchodů. Jaké změny jsou již schválené, rozpracované a na kter…

Zálohy na zdravotní a sociální pojištění rekordně vzrostou

23. 10. 2018 Jako každý rok dojde od ledna k úpravě minimální výše záloh na zdravotní a sociální pojištění pro OSVČ. V důsledku výrazného růstu průměrné mzdy bude toto navýšen…

Archiv novinek »

© 2021 TIGRA s.r.o