Tigra - účetnictví, personal outsource, software
účetnictví a daňové poradenství účetnictví a daňové poradenství
personal outsourcing personal outsourcing
vývoj software vývoj software

Plátců DPH přibývá

6. 4. 2018

Každý šestý podnikatel v Česku je plátcem DPH. Nejvíce plátců je mezi živnostníky a společnostmi s ručením omezeným. Nárůst počtu plátců souvisí se zavedením kontrolního hlášení. Od roku 2016, kdy bylo zavedeno kontrolní hlášení, se počet plátců DPH zvýšil o 5,6 % na 497.094.

Největší podíl plátců je mezi velkoobchodníky, poskytovateli stravování, stavebníky a zprostředkovateli silniční dopravy. Z oblasti velkoobchodu je 10 % firem plátci DPH. Oblastně je nejvíce plátců DPH v Praze, nejméně naopak v Karlovarském kraji. Z více než 75 tisíc firem v Karlovarském kraji platí DPH pouze necelých deset tisíc. O moc lépe na tom není ani Liberecký a Ústecký kraj, kde platí DPH 14 % subjektů. V Praze naopak platí DPH každá pátá firma, která zde působí. Vyšší podíl plátců DPH je také v Jihomoravském kraji a na Vysočině. 

Povinnost platit DPH má podnikatel, jehož obrat za posledních 12 měsíců přesáhnul 1.000.000 Kč. Z téměř půl milionu plátců jich je 43 % živnostníků a 42 % společností s ručením omezeným. Podílově počet živnostníků od roku 2016 klesl a počet společností s ručením omezeným stoupl. Podle analytiků je důvodem rostoucí zájem o podnikání prostřednictvím společnosti s ručením omezeným. Ze všech živnostníků je každý jedenáctý plátcem DPH, ze společností s ručením omezeným každá druhá. U akciových společností platí DPH 55 % subjektů.

Podali jste už daňové přiznání? Do 10 dubna to můžete udělat bez sankcí

« zpět

RYCHLÝ KONTAKT:

NOVINKY:

Plnění programového prohlášení - co už je rozpracované?

27. 10. 2018 Součástí programového prohlášení vlády byla například úprava DPH, změny v dani z příjmu nebo změny v systému důchodů. Jaké změny jsou již schválené, rozpracované a na kter…

Zálohy na zdravotní a sociální pojištění rekordně vzrostou

23. 10. 2018 Jako každý rok dojde od ledna k úpravě minimální výše záloh na zdravotní a sociální pojištění pro OSVČ. V důsledku výrazného růstu průměrné mzdy bude toto navýšen…

Archiv novinek »

© 2021 TIGRA s.r.o