Tigra - účetnictví, personal outsource, software
účetnictví a daňové poradenství účetnictví a daňové poradenství
personal outsourcing personal outsourcing
vývoj software vývoj software

Bude se proplácet pracovní neschopnost od prvního dne?

29. 3. 2018

V posledních dnech se opět začíná diskutovat návrat proplácení prvních tří dnů pracovní neschopnosti a tedy zrušení tzv. karenční doby. V minulém týdnu o tomto tématu jednala tripartita a návrh získal ve vládě podporu. Důrazně proti jsou však zástupci zaměstnavatelů. Od zavedení karenční doby ubylo pracovních neschopností, ale narostla průměrná doba trvání nemoci.

Zástupci odborů a zaměstnavatelů mají různý názor, proč k těmto jevům došlo. Zaměstnavatelé jsou přesvědčeni, že zavedení karenční doby přimělo lidi simulovat. Kritici karenční doby naopak tvrdí, že zaměstnanci chodí do práce nemocní, protože si nemohou třídenní výpadek příjmů dovolit. Naopak přecházení nemoci nakonec vede ke konečnému prodlužování doby nemoci.

Zástupci zaměstnavatelů oponují, že před karenční dobou byl počet pracovních neschopností výrazně vyšší, než v jiných ostatních vyspělých evropských zemích. Zaměstnavatelé se také obávají, že se zrušením karenční doby by přibylo krátkodobých pracovních neschopností, což by ještě více podtrhlo nedostatek pracovních sil. Proplácení prvních tří dnů nemocenské údajně kompenzují poskytnutím tzv. sick days, které jsou určené právě na vyléčení počínající nemoci. Jenže podle průzkumů poskytuje sick days necelá třetina firem.

Různí se i návrhy, jak by situace po zrušení karenční doby vypadala. První návrh zvažoval snížení odvodů zaměstnavatelů a OSVČ na nemocenském pojištění o 0,2 procentního bodu. Zaměstnavatelé by zaměstnancům propláceli opět prvních 14 dní nemoci. Státní pokladnu by tento návrh stál 3 miliardy korun a podle zástupců firem by stejně nepokryly skutečné náklady firem.

Druhý návrh přichází s možností, že by zaměstnavatelé propláceli 1. až 11. den neschopnosti a od 12. Dne by nemocenskou proplácel stát. Další návrh pracuje s nižší dávkou během prvních tří dnů. Zaměstnanci by po dobu prvních tří dnů neschopnosti dostávali poloviční náhradu mzdy než v dalších dnech. Hospodářská komora naopak navrhuje, aby si zaměstnanci opět začali platit nemocenské pojištění. V současné době odvádí zaměstnanci nemocenské pojištění jen zaměstnavatel.

Zrušení karenční doby je tedy pravděpodobnější než kdy předtím. Jestli k tomu nakonec dojde a jaká bude nakonec podoba proplácení nemocenské, na to si musíme ještě počkat.

« zpět

RYCHLÝ KONTAKT:

NOVINKY:

Plnění programového prohlášení - co už je rozpracované?

27. 10. 2018 Součástí programového prohlášení vlády byla například úprava DPH, změny v dani z příjmu nebo změny v systému důchodů. Jaké změny jsou již schválené, rozpracované a na kter…

Zálohy na zdravotní a sociální pojištění rekordně vzrostou

23. 10. 2018 Jako každý rok dojde od ledna k úpravě minimální výše záloh na zdravotní a sociální pojištění pro OSVČ. V důsledku výrazného růstu průměrné mzdy bude toto navýšen…

Archiv novinek »

© 2021 TIGRA s.r.o