Tigra - účetnictví, personal outsource, software
účetnictví a daňové poradenství účetnictví a daňové poradenství
personal outsourcing personal outsourcing
vývoj software vývoj software

Vyvarujte se nejčastějších chyb v daňovém přiznání

15. 3. 2018

Do odevzdání daňového přiznání v řádném termínu chybí už jen necelé tři týdny. Odevzdala jej zatím jen asi pětina z očekávaného celkového množství. Posledním možným termínem pro podání je 3. dubna, tedy po velikonočních svátcích. Elektronického podání daňového přiznání využilo zatím 16 % osob, což je obdobný podíl jako v loňském roce. Jaké chyby se nejvíce opakují a je dobré si je pohlídat?

1) Chybí podpis

Formulář, stejně jako žádost o vrácení případného přeplatku je nutné podepsat.

2) Špatné uplatnění slev a zvýhodnění

Typicky přichází chyby ve výši uplatňování školkovného. Mnozí si uplatní maximální možnou částku, přestože v reálu zaplatili méně. Nebo úroky z hypotéky uplatňuje ten, kdo není vlastníkem domu s bytovou potřebou. Poplatník musí být účastníkem úvěru, tedy být uveden ve smlouvě.

3) Nárok na slevu na manžela/ku

Nárok odečíst si dalších 24.840 Kč má ten, jehož manžel nebo manželka v daném roce nepřekročila příjmy 68.000 Kč. Problémy nastávají v tom, co všechno se do příjmů počítá. Do těchto příjmů se totiž zahrnují i nemocenské dávky, jako je peněžitá pomoc v mateřství nebo podpora v nezaměstnanosti. Zahrnují se i příjmy ze zaměstnání, včetně dohod, důchody nebo výživné. Nezahrnují se naopak dávky státní sociální podpory jako rodičovský příspěvek.

4) Dvojí uplatnění slevy na dítě

Slevu na dítě může za každý kalendářní měsíc uplatnit jen jeden z poplatníků žijící s dítětem ve společné domácnosti. Jako příloha daňového přiznání se proto dokládá potvrzení od zaměstnavatele druhého partnera, že dítě neuplatňuje. Pokud si partner nepodává daňové přiznání, dokládá čestné prohlášení o neuplatnění dítěte.

5) Manželku a děti uplatní OSVČ s vyššími paušály

Poslední chyba se vztahuje k novince letošního roku. OSVČ si mohou uplatnit daňovou slevu na manželku a na děti, ale jen v případě, že paušál spočítá z nového limitu výše výdajů. Ten je jeden milion korun. U příjmů v roce 2017 si OSVČ mohou vybrat. Někteří však chybně využívají i daňové slevy i vyšší limit výdajů.

Odevzdání přiznání není třeba odkládat. Dokud neuplyne lhůta pro podání přiznání, je možné dodat případné chybějící doklady nebo podat opravné daňové přiznání. Termín odevzdání ale nemá vliv na zrychlené vrácení přeplatku. Finanční úřad čeká až na poslední možný termín dodání opravného přiznání a pak má na zaslání přeplatku 30 dní.

Jaké jsou nejčatější přílohy daňového přiznání?

« zpět

RYCHLÝ KONTAKT:

NOVINKY:

Plnění programového prohlášení - co už je rozpracované?

27. 10. 2018 Součástí programového prohlášení vlády byla například úprava DPH, změny v dani z příjmu nebo změny v systému důchodů. Jaké změny jsou již schválené, rozpracované a na kter…

Zálohy na zdravotní a sociální pojištění rekordně vzrostou

23. 10. 2018 Jako každý rok dojde od ledna k úpravě minimální výše záloh na zdravotní a sociální pojištění pro OSVČ. V důsledku výrazného růstu průměrné mzdy bude toto navýšen…

Archiv novinek »

© 2021 TIGRA s.r.o