Tigra - účetnictví, personal outsource, software
účetnictví a daňové poradenství účetnictví a daňové poradenství
personal outsourcing personal outsourcing
vývoj software vývoj software

Kdo má nárok na kratší pracovní dobu

17. 11. 2017

Kratším pracovní úvazkem je myšlena pracovní doba, která může být pod základním rozsahem (40 hodin týdně) a je výsledkem individuální dohody mezi zaměstnancem a zaměstnavatelem. Nejedná se tedy o zkrácenou pracovní dobu, kterou mají například zaměstnanci pracující na směny nebo v dolech. Zkrácení týdenní pracovní doby bez snížení mzdy je možné také na základě kolektivní smlouvy.

V případě kratšího pracovního úvazku přísluší zaměstnanci i úměrná nižší mzda. V případě některých profesí to není až takový problém - dělníci ve výrobě budou mít za kratší pracovní dobu menší výkon, tím pádem nižší výdělek. V případě administrativních profesí však může zaměstnanec pracující šest hodin denně vykázat stejný výkon jako zaměstnanec pracující osm hodin denně. Mzda mu však za kratší pracovní úvazek náleží snížená.

Přesto o něj někdy zaměstnanci sami zažádají. Například v případě rodinných, zdravotních nebo dopravních důvodů. Zaměstnavatel je povinen vyhovět žádosti o kratší pracovní úvazek:

  • rodičům dětí do 15 let
  • těhotné zaměstnankyni
  • zaměstnanci pečujícímu o osobu závislou na pomoci jiné fyzické osoby

V ostatních případech zaměstnavatelé na žádost přistoupit nemusí, a také na ni přistupují neradi. Pokud doloží, že zaměstnanci nemůžou z provozních důvodů zkrátit pracovní úvazek, můžou žádost zamítnout.

Důvodem, proč je zaměstnavatelé odmítají, je administrativní náročnost kratších pracovních úvazků. Je jednodušší uzavřít pracovní poměr s jedním zaměstnancem na základní pracovní dobu, než s více zaměstnanci na kratší pracovní dobu. S rostoucím počtem zaměstnanců také narůstají náklady v oblasti bezpečnosti práce.

Kratší pracovní doba může být problém zejména v hlavní sezóně. V této době vypomohou sezónní pracovníci. 

 

« zpět

RYCHLÝ KONTAKT:

NOVINKY:

Plnění programového prohlášení - co už je rozpracované?

27. 10. 2018 Součástí programového prohlášení vlády byla například úprava DPH, změny v dani z příjmu nebo změny v systému důchodů. Jaké změny jsou již schválené, rozpracované a na kter…

Zálohy na zdravotní a sociální pojištění rekordně vzrostou

23. 10. 2018 Jako každý rok dojde od ledna k úpravě minimální výše záloh na zdravotní a sociální pojištění pro OSVČ. V důsledku výrazného růstu průměrné mzdy bude toto navýšen…

Archiv novinek »

© 2021 TIGRA s.r.o