Tigra - účetnictví, personal outsource, software
účetnictví a daňové poradenství účetnictví a daňové poradenství
personal outsourcing personal outsourcing
vývoj software vývoj software

Hypotéka pro OSVČ

10. 11. 2017

Zaměstnanci dosáhnou na hypotéku relativně snadno. Stačí jim potvrzení příjmů a pracovní smlouva, ideálně na dobu neurčitou. OSVČ to mají při vyřizování hypotéky složitější. Při posuzování bonity banky vycházejí z daňového přiznání kde však často vychází nižší příjmy než ve skutečnosti živnostník má.

Postupy pro posuzování bonity jsou pro každou banku individuální. Před samotným podáním žádosti je tedy dobré vyžádat si klíč k posuzování bonity od více bank. Ideální je tyto postupy znát ještě před podáním daňového přiznání. Bance se většinou předkládá poslední podané daňové přiznání. Podle toho je také možné žádost o hypotéku načasovat.

Pro banky není jediným důležitým údajem jen samotný zisk. Posuzují také charakter výdělečné činnosti, rodinné výdaje, úvěry rodiny, kontokorenty apod. Banky bude také zajímat doba podnikání. Ty nejtolerantnější banky vyžadují dobu podnikání minimálně půl roku, ty nejpřísnější naopak vyžadují podnikání minimálně dva roky a doložení dvou daňových přiznání.

Banky nevychází tedy jen ze zisku, ale i z celkového obratu, uplatněných výdajů, základu daně, výše zaplacené daně nebo i nákladů na sociální a zdravotní. Na banky příliš neplatí ani umělé snižování výdajů. Už totiž pochopily, že výdaje mohou být interpretovány různě. Pomoci k získání hypotéky mohou být příjmy z pronájmu. Pro některé banky je určující výše obratu nikoli čistého zisku.

V případech, kdy žadatel nemůže doložit příjmy standardním způsobem, posuzují banky žádosti o hypotéku zcela individuálně.

Jaké podmínky musí při žádání o hypotéku dodržet banka?

« zpět

RYCHLÝ KONTAKT:

NOVINKY:

Plnění programového prohlášení - co už je rozpracované?

27. 10. 2018 Součástí programového prohlášení vlády byla například úprava DPH, změny v dani z příjmu nebo změny v systému důchodů. Jaké změny jsou již schválené, rozpracované a na kter…

Zálohy na zdravotní a sociální pojištění rekordně vzrostou

23. 10. 2018 Jako každý rok dojde od ledna k úpravě minimální výše záloh na zdravotní a sociální pojištění pro OSVČ. V důsledku výrazného růstu průměrné mzdy bude toto navýšen…

Archiv novinek »

© 2021 TIGRA s.r.o