Tigra - účetnictví, personal outsource, software
účetnictví a daňové poradenství účetnictví a daňové poradenství
personal outsourcing personal outsourcing
vývoj software vývoj software

Změny pro dlouhodobě nemocné

21. 7. 2017

Senátoři schválili vyšší nemocenské dávky pro dlouhodobě nemocné. Návrh musí už jen podepsat prezident a v účinnost by měl vstoupit na začátku příštího roku. O krok pozadu je návrh na vyšší dlouhodobé ošetřovné. Návrh prošel poslaneckou sněmovnou a musí jej schválit Senát a podepsat prezident. Komplikace v přijetí se však neočekávají.

Nemocní, kteří budou v pracovní neschopnosti déle než 1 měsíc budou dostávat vyšší nemocenské dávky. Od 31. do 61. dne 66 % vyměřovacího základu a od 61. do 380. dne 72 % vyměřovacího základu. V současné době pobírá od 15. do 380. dne 60 % vyměřovacího základu. Polepší si tak o několik tisíc korun. Stát tato novinka přijde na více než 4 miliardy korun.

Teprve na schválení čeká zavedení tzv. dlouhodobého ošetřovného. Má být určena lidem, kteří se budou dlouhodobě starat o nemocného blízkého.Podle současných pravidel může zaměstnanec platící si nemocenské pojištění čerpat ošetřovné 9 maximálně 16 dní. OSVČ nárok na ošetřovné nemají ani když si platí nemocenské pojištění.

Čerpat novou dávku by mělo být možné až 90 dní. Podmínkou je, že ošetřovaný byl minimálně týden na hospitalizaci v nemocnici, jeho zdravotní stav je špatný i po propuštění a nepředpokládá se, že se v následujících 30 dnech zlepší. Ošetřovaným přitom může být:

  • Manžel
  • Rodiče, prarodiče, děti, vnoučata
  • Manžel, manželka, registrovaný partner příbuzných v přímé linii (viz výše)
  • Druh nebo družka

Osoby se budou moci i při dlouhodobém ošetřovném libovolně střídat. Zaměstnanci budou mít nárok na uvolnění v zaměstnání stejně jako na zařazení zpátky na původní místo. Na tuto dávku by měly mít nárok i OSVČ, kteří si platí nemocenské pojištění. Dávka bude také 60 % denního vyměřovacího základu. Zaměstnavatel může z vážných provozních důvodů ošetřovatelské volno zamítnout.

« zpět

RYCHLÝ KONTAKT:

NOVINKY:

Plnění programového prohlášení - co už je rozpracované?

27. 10. 2018 Součástí programového prohlášení vlády byla například úprava DPH, změny v dani z příjmu nebo změny v systému důchodů. Jaké změny jsou již schválené, rozpracované a na kter…

Zálohy na zdravotní a sociální pojištění rekordně vzrostou

23. 10. 2018 Jako každý rok dojde od ledna k úpravě minimální výše záloh na zdravotní a sociální pojištění pro OSVČ. V důsledku výrazného růstu průměrné mzdy bude toto navýšen…

Archiv novinek »

© 2021 TIGRA s.r.o