Tigra - účetnictví, personal outsource, software
účetnictví a daňové poradenství účetnictví a daňové poradenství
personal outsourcing personal outsourcing
vývoj software vývoj software

Živnostníci mají v průměru o 13 % nižší důchody než zaměstnanci

7. 7. 2017

Živnostníci v průměru odvádí nižší pojistné, než zaměstnanci. Z tohoto důvodu mají také při nástupu do penze výrazně nižší důchody než zaměstnanci. Zaměstnanci v průměru odvedou na sociálním pojištění přes 75 tisíc korun. OSVČ jen polovinu. Z těchto údajů vyplývá, že pokud by současný důchodový systém penze výrazně nepřerozděloval, byl by rozdíl ve výši penzí ještě větší. Toto přerozdělování je přitom kritizováno ze stran odborů. Zástupci podnikatelů se brání, že provoz výdělečné činnosti je spojený s vyšším rizikem a vyššími výdaji, proto stejné odvody nejsou možné.

Pokud OSVČ platí po celou dobu ekonomické aktivity minimální odvody, je mu vyměřena penze okolo 6.500 Kč. Průměrná penze přitom je 11.000 Kč. Aby lidé na tento důchod dosáhli, musí každý měsíc odvádět přes 6.000 Kč.

Za zaměstnance je odvedeno sociální pojištění dvakrát. Menší část (6,5 %) je strhnuta z jeho hrubé mzdy. Větší část (25 %) za něj odvádí zaměstnavatel. Celé pojistné, stržené zaměstnanci, je na důchodové pojištění. V případě odvodů od zaměstnavatele, tvoří důchodové pojištění 21 % z výše zmíněných 25 %.

Minimální sazba OSVČ na sociální pojištění se počítá z průměrné mzdy. Pro rok 2017 je minimální záloha stanovena na 2.061 Kč. Celá částka je přitom důchodové pojištění. OSVČ na nemocenské pojištění posílají měsíčně minimálně dalších 115 Kč.  

« zpět

RYCHLÝ KONTAKT:

NOVINKY:

Plnění programového prohlášení - co už je rozpracované?

27. 10. 2018 Součástí programového prohlášení vlády byla například úprava DPH, změny v dani z příjmu nebo změny v systému důchodů. Jaké změny jsou již schválené, rozpracované a na kter…

Zálohy na zdravotní a sociální pojištění rekordně vzrostou

23. 10. 2018 Jako každý rok dojde od ledna k úpravě minimální výše záloh na zdravotní a sociální pojištění pro OSVČ. V důsledku výrazného růstu průměrné mzdy bude toto navýšen…

Archiv novinek »

© 2021 TIGRA s.r.o