Tigra - účetnictví, personal outsource, software
účetnictví a daňové poradenství účetnictví a daňové poradenství
personal outsourcing personal outsourcing
vývoj software vývoj software

Jaké benefity zaměstnance nejvíce lákají?

30. 5. 2017

Pro dnešní dobu je symbolický hon na zaměstnance. V České republice je nejnižší nezaměstnanost od roku 2008 a firmy stále hledají nové zaměstnance. O opravdu kvalitní pracovníky pak nastává mezi firmami doslova boj. Výsledný vliv na rozhodnutí zaměstnance v dnešní době nemá nabídka mzdy, ale spíše zaměstnaneckých benefitů. A zde jsou pro firmy možnosti mnohem širší než v případě platu. 

Stravenky jsou běžné. Co dál?

Téměř 75 % českých firem uvádí jako jeden ze svých benefitů stravenky nebo příspěvek na stravování. Stravenky se u nás poprvé objevily na začátku 90. let a získaly si velkou oblibu. Má o ně zájem více než 90 % zaměstnanců. Za současných podmínek je pro zaměstnance i zaměstnavatele nejvýhodnější stravenka v hodnotě 105 Kč, za což je ve většině zařízení možné pořídit oběd i bez doplatku.

„105 Kč se může jevit jako zvláštní suma. Základní částkou, ze které se příspěvek na stravování počítá, je od loňského ledna 83 Kč. Pro zaměstnavatele je daňově uznatelná část 70 % z této sumy, tedy 58 Kč na jednu stravenku. Celkovou hodnotu stravenky financuje z 55 % zaměstnavatel a 45 % zaměstnanec. Aby tedy byla stravenka pro obě strany nejvýhodnější, zaplatí zaměstnavatel 58 Kč a zaměstnanec 47 Kč,“ vysvětluje Jan Vaněk z účetní firmy Tigra.

Jak již bylo zmíněno, stravenky se objevují v lákadlech pro zaměstnance poměrně často a pomalu tedy dojem benefitu ztrácí. Co dalšího můžou firmy zaměstnancům nabídnout?

Od masáže po dovolenou

Kromě příspěvků na stravování mohou zaměstnavatelé přispívat také na volnočasové aktivity v oblasti zdraví, rekreace, kultury a vzdělávání. Obecně lze říci, že tyto benefity mají sloužit ke spokojenějšímu životu zaměstnance, jeho osobnímu rozvoji a podpoře zdraví. Zaměstnavatel může zaměstnancům přispět na dovolenou až 20.000 Kč.  Nejžádanější a nejvyužívanější benefity jsou z oblasti zdraví. Toto platí jak celorepublikově, tak lokálně. Péči o zdraví volí nejvíce také zaměstnanci napříč odvětvími.

I tyto typy benefitů jsou ekonomicky výhodné pro zaměstnavatele i zaměstnance. Jedná se sice o daňově neuznatelné náklady (není tedy možné si jimi snížit daňový základ), ale odvádí se jen daň z příjmů, nikoli sociální a zdravotní pojištění. „Ani na straně zaměstnance nedochází ke zdanění nebo odvodům pojistného. Výhoda oproti peněžitým prémiím ke mzdě je tedy jasná,“ pokračuje Vaněk.

Zaměstnanci si rádi vybírají sami

Nejúčinnějším způsobem rozdělování volnočasových benefitů je tzv. cafeterie systém. Systém je každé společnosti upraven na míru a každý zaměstnanec do něj má přihlašovací údaje. Tomu se do systému načítají odměny a on si pak podle vlastních preferencí vybere.

Je dobré, když nabízené benefity jsou blízké sféře podnikání. Například zaměstnanci hotelového řetězce Four Seasons mají garantované nějaké noci zdarma v jakékoli pobočce hotelu po celém světě. Pro některé zahraniční firmy je také standardní nabídka benefitů téměř nudná a nabízí například právnickou pomoc při sepsání závěti.

Co nabídnout mají i malé podniky

Široká škála zaměstnaneckých výhod již dávno není doménou jen velkých firem a nadnárodních společností. Je pravda, že firmy s centrálou v západní Evropě je přijaly rychleji, ale díky přiměřené dávce kreativity a otevírání trhu je možné sestavit nabídku benefitů i pro malé podniky. „I menší firmy můžou najít další způsoby jak odměnit zaměstnance a ušetřit. Například snídaně pro zaměstnance určitě potěší, kompletní snídaně sice nákladem není, ale voda pro dodržení pitného režimu zaměstnanců ano,“ radí Vaněk.

Naopak, najít kvalitní a motivované zaměstnance je pro menší firmy více důležité, než u zavedených velkých společností. I malé firmy mohou např. s pomocí FKSP vytvořit nabídku, která přiláká schopné zaměstnance, kteří dobře odvedenou prací budou podnik dále rozvíjet.

Motivace zaměstnanců a dostatečná nabídka výhod je v současné době nutností a jednoznačným nástrojem konkurenceschopnosti firmy. 

Mezi zmiňované benefity patří i týmová práce. Ta není výhodná jen pro zaměstnance, ale i pro zaměstnavatele.

« zpět

RYCHLÝ KONTAKT:

NOVINKY:

Plnění programového prohlášení - co už je rozpracované?

27. 10. 2018 Součástí programového prohlášení vlády byla například úprava DPH, změny v dani z příjmu nebo změny v systému důchodů. Jaké změny jsou již schválené, rozpracované a na kter…

Zálohy na zdravotní a sociální pojištění rekordně vzrostou

23. 10. 2018 Jako každý rok dojde od ledna k úpravě minimální výše záloh na zdravotní a sociální pojištění pro OSVČ. V důsledku výrazného růstu průměrné mzdy bude toto navýšen…

Archiv novinek »

© 2021 TIGRA s.r.o