Tigra - účetnictví, personal outsource, software
účetnictví a daňové poradenství účetnictví a daňové poradenství
personal outsourcing personal outsourcing
vývoj software vývoj software

Sezóna brigád se blíží. Tipy pro zaměstnavatele i brigádníky.

24. 5. 2017

Již v červnu začíná doba dovolených a s ní i potřeba pracovních posil v podobě brigádníků. Nejčastěji se sezónní výpomoc hledá v oblastech stavebnictví, zemědělství a gastronomii. Jak sezónu brigád pokrýt ke spokojenosti zaměstnavatele i zaměstnance?

Myslete dostatečně dopředu

Léto představuje v některých oborech výrazně vyšší pracovní zátěž. Do toho si stávající zaměstnanci budou vybírat dovolenou. Zaměstnavatelé navíc musí počítat s nejnižší nezaměstnaností od roku 2008, takže zájemců bude méně než v uplynulých letech. Shánět výpomoc je tedy dobré začít dostatečně dopředu.

Stejně tak na straně zájemce o brigádu není nač čekat. Očekává se sice, že nabídek bude letos dostatek, ale při včasné domluvě si může brigádník kombinovat zaměstnání tak, aby vydělal co možná nejvíce.

Placení daně u brigádníků

Brigádníci zpravidla pracují na dohodu o pracovní činnosti nebo dohodu o provedení práce. DPČ  je vhodná pro úvazky, které jsou dlouhodobé (jedna dohoda může trvat i 52 týdnů), ale práce není časově příliš náročná (maximum je 20 hodin týdně). Z příjmů od 2.500 Kč se navíc odvádí zdravotní a sociální pojištění. Typickým příkladem, kde se DPČ využívá, je úklidová činnost.

U DPP se naopak pojištění neplatí u příjmů do 10.000 Kč měsíčně a brigádník může pro jednoho zaměstnance pracovat maximálně 300 hodin ročně. V případě zaměstnání na DPP u více zaměstnavatelů současně, platí limit 10.000 Kč u každého. U jednoho zaměstnavatele musí být podepsáno prohlášení k dani. Z tohoto příjmu se neplatí 15 % daň. U všech ostatních je třeba daň odvést. Pokud v jednom měsíci pracuje současně pro více zaměstnavatelů, musí navíc podat daňové přiznání. Díky tomu je možné získat zaplacené daně zpět.

Zjistěte více o náležitostech DPP

« zpět

RYCHLÝ KONTAKT:

NOVINKY:

Plnění programového prohlášení - co už je rozpracované?

27. 10. 2018 Součástí programového prohlášení vlády byla například úprava DPH, změny v dani z příjmu nebo změny v systému důchodů. Jaké změny jsou již schválené, rozpracované a na kter…

Zálohy na zdravotní a sociální pojištění rekordně vzrostou

23. 10. 2018 Jako každý rok dojde od ledna k úpravě minimální výše záloh na zdravotní a sociální pojištění pro OSVČ. V důsledku výrazného růstu průměrné mzdy bude toto navýšen…

Archiv novinek »

© 2021 TIGRA s.r.o