Tigra - účetnictví, personal outsource, software
účetnictví a daňové poradenství účetnictví a daňové poradenství
personal outsourcing personal outsourcing
vývoj software vývoj software

Česká republika je nejsvobodnější zemí v Evropské Unii

19. 5. 2017

Podle žebříčku Nanny State Index, který zkoumá, jak stát pomocí zákonů a regulací ovlivňuje práva a svobodu občanů, obhájila Česká republika první příčku ve svobodě občanů. Kritéria, která ovlivňují celkové hodnocení, jsou přístup k e-cigaretám, daně na alkoholu a cigaretách a regulace potravin. Žebříček sestavuje nezisková organizace Epicenter.

Česká republika získala 11,5 bodu ze sta, přičemž nejpřísnější je v oblastí regulace kouření a alkoholu. Do žebříčku navíc ještě není započítán plošný zákaz kouření v restauracích, který bude platit od konce května, a který nás pravděpodobně odsune na druhé místo. To v současné době drží Německo s 15,9 body před Slovenskem s 16,2 body.

 Naopak na druhé straně žebříčku se dlouhodobě usadilo Finsko. V této zemi jsou vysoké daně na alkohol a konzumace alkoholu stejně jako reklamy na alkohol, jsou regulované zákonem. Finsko jen v oblasti alkoholu dostalo dvakrát více „trestných bodů“, než Česká republika celkově. Striktní jsou také svým přístupem k elektronickým cigaretám. Druhé a třetí skončilo Spojené království a Irsko. V obou těchto státech jsou vysoké daně na alkohol a tabákové výrobky.

Při jiných srovnáních už si však Česká republika nevede tak dobře. V žebříčku Heritage Foundation, který srovnává nejsvobodnější ekonomiku, se umístila na 19. místě ze 187 hodnocených zemí. Naopak při porovnání svobody podnikání se nachází až na 83. místě s 66,6 body. Oproti roku 1995 se toto skóre zhoršilo o 30 bodů.  Nízké hodnocení spočívá v tom, že založení firmy a splnění daňových předpisů zabere v Česku daleko více práce.

Z účetního hlediska jsme vám při zakládání firmy připraveni pomoci.  

« zpět

RYCHLÝ KONTAKT:

NOVINKY:

Plnění programového prohlášení - co už je rozpracované?

27. 10. 2018 Součástí programového prohlášení vlády byla například úprava DPH, změny v dani z příjmu nebo změny v systému důchodů. Jaké změny jsou již schválené, rozpracované a na kter…

Zálohy na zdravotní a sociální pojištění rekordně vzrostou

23. 10. 2018 Jako každý rok dojde od ledna k úpravě minimální výše záloh na zdravotní a sociální pojištění pro OSVČ. V důsledku výrazného růstu průměrné mzdy bude toto navýšen…

Archiv novinek »

© 2021 TIGRA s.r.o