Tigra - účetnictví, personal outsource, software
účetnictví a daňové poradenství účetnictví a daňové poradenství
personal outsourcing personal outsourcing
vývoj software vývoj software

Má žena OSVČ nárok na mateřskou i rodičovskou dovolenou?

22. 2. 2017

Mateřská neboli peněžitá pomoc v mateřství je dávka nemocenského pojištění. Pobírat ji může pouze plátce nemocenského pojištění po dobu 28 týdnů. Nastoupit na ni může plátce od 6. až 8. týdne před termínem porodu, který stanoví lékař. Žádá se o ni na místně příslušné ČSSZ prostřednictvím formuláře od gynekologa. V průběhu jejího trvání nelze vykazovat příjmy z podnikání. Jestliže žena sama nenahlásí svůj termín porodu na ČSSZ, považuje se za samozřejmý začátek mateřské šestý týden před porodem.

Rodičovskou neboli rodičovský příspěvek může pobírat matka nebo otec. Jedná se o pečujícího rodiče o dítě, a to hned po jeho porodu, jestliže nevznikl nárok na mateřskou nebo navazující na mateřskou, a to maximálně do 4 let věku dítěte. Neváže se na předchozí odvody nemocenského pojištění. Během jejího trvání lze podnikat jako OSVČ s vedlejší činností. Její maximální výše je 220 tisíc.

Žena OSVČ a mateřská

Ženám podnikatelkám vzniká nárok na mateřskou v případě, že během 730 dní před nástupem na mateřskou, si 270 dní platily nemocenskou a z toho 180 dní bylo v jednom roce před nástupem na mateřskou. Jestliže těchto podmínek nedostojí, dostane hned po narození rodičovskou. Rodičovský příspěvek za normálních okolností navazuje na mateřskou, ale pokud žena nesplní podmínky pro jeho přijetí, dostává ho rovnou.

Může OSVČ během mateřské podnikat?

Může, ale za předpokladu, že na Živnostenském úřadě nahlásí přechod z hlavní činnosti na vedlejší a dále i na zdravotní pojišťovně a ČSSZ. Během pobírání mateřské nesmí OSVČ už od prvního dne nástupu vykonávat podnikatelskou činnost, nesmí nikde figurovat ani figurovat na jakékoliv faktuře. Může však dál svoji činnost vykonávat přes zaměstnance nebo spolupracující osobu. Po dobu pobírání mateřské odvody na sociální a zdravotní platí dál v každém případě.

Jestliže ženě nárok na mateřskou nevznikne, může mateřskou čerpat otec dítěte. Ten na ni může nastoupit nejdříve v sedmém týdnu po narození dítěte a bude mu vyplácena po dobu 22 týdnů. V takovém případě otec nepřichází o možnost výdělku a o dítě se dál stará matka. Po skončení mateřské a během navazující rodičovské dovolené již podnikání omezeno není.

Před schválením je novela o nemocenském pojištění, kdy by po jejím schválení mohli mít otcové nárok na týdenní dovolenou, tzv. otcovskou. Projde to Senátem?

 

« zpět

RYCHLÝ KONTAKT:

NOVINKY:

Plnění programového prohlášení - co už je rozpracované?

27. 10. 2018 Součástí programového prohlášení vlády byla například úprava DPH, změny v dani z příjmu nebo změny v systému důchodů. Jaké změny jsou již schválené, rozpracované a na kter…

Zálohy na zdravotní a sociální pojištění rekordně vzrostou

23. 10. 2018 Jako každý rok dojde od ledna k úpravě minimální výše záloh na zdravotní a sociální pojištění pro OSVČ. V důsledku výrazného růstu průměrné mzdy bude toto navýšen…

Archiv novinek »

© 2021 TIGRA s.r.o