Tigra - účetnictví, personal outsource, software
účetnictví a daňové poradenství účetnictví a daňové poradenství
personal outsourcing personal outsourcing
vývoj software vývoj software

Pro OSVČ od ledna 2017 vyšší zálohy na pojištění

31. 1. 2017

První zvýšená záloha za zdravotní pojištění musí být uhrazená do 8. února. Osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ) se citelně navýšily platby za zdravotní i sociální pojištění.  Zálohy se ročně zvednou o více než dva tisíce Kč.

V Česku roste průměrná mzda, proto se zvedají i povinné odvody na sociální zabezpečení i pro zdravotní pojišťovny, které jsou z průměrné mzdy odvozovány. Zvyšování záloh se stalo standardem, podnikatelé s ním už počítají. Pro podnikatele je zásadní hlídat si termíny plateb, aby předešli případným pokutám za pozdní platby.

  • Minimální měsíční záloha u zdravotního pojištění činí 1.906 Kč. Výše minimální zálohy je i nadále 13,5 % z poloviny průměrné mzdy.
  • Měsíční platba sociálního pojištění činí 2.061 Kč. Částka je stanovená na 29,2 % ze čtvrtiny průměrné mzdy.

Výpočet záloh

Průměrná mzda je každoročně stanovena vyhláškou a vypočítává se následovně: všeobecný vyměřovací základ za předchozí rok se vynásobí koeficientem pro úpravu všeobecného vyměřovacího základu, tedy 27.156 Kč x 1,0396 = 28.232 Kč. Průměrná mzda pro letošní rok tedy činí 28.232 Kč.

Máme-li tedy hlavní výdělečnou činnost, pak musíme vědět, že minimální měsíční vyměřovací základ činí 25 procent z průměrné mzdy.  

« zpět

RYCHLÝ KONTAKT:

NOVINKY:

Plnění programového prohlášení - co už je rozpracované?

27. 10. 2018 Součástí programového prohlášení vlády byla například úprava DPH, změny v dani z příjmu nebo změny v systému důchodů. Jaké změny jsou již schválené, rozpracované a na kter…

Zálohy na zdravotní a sociální pojištění rekordně vzrostou

23. 10. 2018 Jako každý rok dojde od ledna k úpravě minimální výše záloh na zdravotní a sociální pojištění pro OSVČ. V důsledku výrazného růstu průměrné mzdy bude toto navýšen…

Archiv novinek »

© 2021 TIGRA s.r.o