Tigra - účetnictví, personal outsource, software
účetnictví a daňové poradenství účetnictví a daňové poradenství
personal outsourcing personal outsourcing
vývoj software vývoj software

Pojistné přiznání - musíte jej podat i vy?

5.3.2014 

Od loňského roku je nová povinnost podávat pojistné přiznání. Čtyři daňové tiskopisy se podávají na finančním úřadě spolu s daňovým přiznáním, tj. 2. dubna. 

Pojistné přiznání je určeno pro ty, kteří v roce 2013 vstoupili do druhého důchodového pilíře. Tato povinnost neplatí pro ty, jejichž pojistné se za celý rok rovná nule (mateřská dovolená, nezaměstnaný, atd.), a ty, za něž hradí pojistné zaměstnavatel. 

Vstup do druhého pilíře nemá vliv na výpočet daní a zdravotního pojištění. Ale ovlivňuje sociální zabezpečení. Osoby samostatně výdělečné, které vstoupili do druhého důchodového pilíře, platí nižší zálohy na sociálním zabezpečení. Státu tak odvedou 26,2 procent (místo 29,2 procent) z vyměřovacího základu. Také jsou povinni spořit 5 procent ze základu na důchodovém spoření. Vyměřovacím základem tvoří polovinu daňového základu, jeho maximální výše je 1 242 432 korun.

Kromě daňového přiznání musí plátci DPH od roku 2016 odvádět také kontrolní hlášení.

« zpět

RYCHLÝ KONTAKT:

NOVINKY:

Plnění programového prohlášení - co už je rozpracované?

27. 10. 2018 Součástí programového prohlášení vlády byla například úprava DPH, změny v dani z příjmu nebo změny v systému důchodů. Jaké změny jsou již schválené, rozpracované a na kter…

Zálohy na zdravotní a sociální pojištění rekordně vzrostou

23. 10. 2018 Jako každý rok dojde od ledna k úpravě minimální výše záloh na zdravotní a sociální pojištění pro OSVČ. V důsledku výrazného růstu průměrné mzdy bude toto navýšen…

Archiv novinek »

© 2021 TIGRA s.r.o