Tigra - účetnictví, personal outsource, software
účetnictví a daňové poradenství účetnictví a daňové poradenství
personal outsourcing personal outsourcing
vývoj software vývoj software

Danění příjmu na dohodu o provedení práce

8. 7. 2016

Při krátkodobých brigádách, kdy na vykonání práce stačí 300 hodin ročně, je pro zaměstnavatele i zaměstnance nejvýhodnější práce na DPP. Jak se příjmy plynoucí z této dohody daní, se odvíjí zejména od toho, zda má zaměstnanec podepsané prohlášení poplatníka daně. Magickou hranicí určující zdanění je 10.000 Kč měsíčně.

Pokud měsíční odměna z DPP nepřesáhne 10.000 Kč, nestrhává se ani zdravotní ani sociální pojištění. Toto platí i v případě, že příjmy do 10.000 Kč měsíčně máte u více zaměstnavatelů současně. Zároveň však, pokud odměna přesáhne 10.000 Kč a pojištění je strháváno, je zaměstnanec účasten i nemocenského pojištění a má nárok na náhradu odměny při dočasné neschopnosti.

Pokud pracovník u zaměstnavatele nemá podepsané prohlášení k dani, u příjmů do 10.000 Kč měsíčně podléhá příjem 15% srážkové dani. Tuto daň je možné přiznat v daňovém přiznání. Této dani příjem sice podléhá i v případě podepsaného prohlášení, pracovník však uplatňuje daňovou slevu na poplatníka. Uplatnit samozřejmě může také na slevu na vyživované dítě, manželku slevu pro studenty či zdravotně postižené.

Pokud příjem přesáhl 10.000 Kč, podléhá příjem opět srážkové dani 15 %, ale základ se musí navýšit o povinné sociální a zdravotní pojištění.

Jaké jsou náležitost dohody o provedení práce?

« zpět

RYCHLÝ KONTAKT:

NOVINKY:

Plnění programového prohlášení - co už je rozpracované?

27. 10. 2018 Součástí programového prohlášení vlády byla například úprava DPH, změny v dani z příjmu nebo změny v systému důchodů. Jaké změny jsou již schválené, rozpracované a na kter…

Zálohy na zdravotní a sociální pojištění rekordně vzrostou

23. 10. 2018 Jako každý rok dojde od ledna k úpravě minimální výše záloh na zdravotní a sociální pojištění pro OSVČ. V důsledku výrazného růstu průměrné mzdy bude toto navýšen…

Archiv novinek »

© 2021 TIGRA s.r.o